Pirkanmaan Journalistit

Minkä roolin annan maahanmuuttajalle?

PJY:n ja Ketterä kaupunki -tutkimushankkeen yhteinen keskustelutilaisuus torstaina 22.2. klo 18–20.

Miksi maahanmuuttajan tekemä puukotus on terrorismia, mutta suomalaisen tekemä puukotus johtuu mielenterveyden ongelmista? Viranomaiset määrittelevät rikoksia, mutta myös media tekee valintoja, kun se uutisoi kohahduttavista tapahtumista. Näillä valinnoilla on myös seurauksia.

Turun puukotuksen jälkeen Tampereella asuvat nuoret maahanmuuttajamiehet joutuivat huutelun ja jopa väkivallan kohteeksi. Ihmiset purkivat Turun tapahtumien aiheuttamia tunteita, ja kohteen valintaan riitti, että tämä oli ulkomaalaisen näköinen ja mies.

Mitä toimittajan tulisi ottaa huomioon, kun hän uutisoi maahanmuuttajan tekemästä rikoksesta? Voiko uutisen tehdä leimaamatta kokonaista ihmisryhmää?

Entä millaisen roolin media ja toimittajat ylipäätään antavat maahanmuuttajille? Edustavatko maahanmuuttajat aina maahanmuuttajia, vai voisivatko he edustaa esimerkiksi nuorisoa, miehiä, naisia tai äänestäjiä?

PJY ja Tampereen yliopiston Ketterä kaupunki -tutkimushanke järjestävät toimittajille ja maahanmuuttajille yhteisen keskustelutilaisuuden, jossa käydään läpi erilaisia näkökulmia uutisointiin. Keskustelua vetävät tutkija Eeva Puumala ja toimittaja Hanna Hyvärinen.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille Journalistiliiton jäsenille. Tilaisuudessa on kahvi- ja sämpylätarjoilu, joten tarjoilujen varmistamiseksi ilmoittauduthan tapahtumaan viimeistään perjantaina 16.2. pjy(at)pjy.fi tai 050 539 8996.

Paikka: Tampereen yliopisto, Linna-rakennus, tila 5026-27 (5.krs, heti hissien vieressä)

Kirsi Huhtala