Pirkanmaan Journalistit

Päijänteelle risteilemään

Keski-Suomen Journalistit kutsuu meidän mukaansa risteilemään Päijänteellä lauantaina 25. elokuuta. Matka taitetaan jämsäläisen laivurin Hannu Koskisen m/s Tuulikilla, jolle mahtuu 28 matkustajaa.
Risteily alkaa aamulla kello 9.00 Hulkkionlahden satamasta Kaipolasta Jämsästä. Samaan paikkaan palaamme noin kello 17.30. PJY järjestää kimppakyydit Tampereelta Kaipolaan ja takaisin. Niiden lähtöpaikkoja ja -aikoja ei ole vielä päätetty.
Päijänteellä ajamme m/s Tuulikilla muutaman tunnin ajan ulommas Päijänteelle kaakkoon kohti Judinsalon selkää, josta itään Hopeasalmen kautta itäiselle Päijänteelle Judinsalon itäpuolelle Pilkanselälle ja Tammiselälle kohti Luhangan kirkonkylää.
Matkan aikana kerrotaan Päijänteen vedenlaadun pelastamisesta noin 50 vuotta sitten, Päijänteen synnystä, monipuolisesta geologiasta ja luonnosta sekä ajatuksesta Päijänteen biosfäärialueeksi. Luhankaa lähestyttäessä nähdään Keski-Suomen ensimmäinen tuulipuisto Ilmatar Luhangan Latamäki järveltä päin ja kuullaan sen synnystä sekä maa- ja koko valtakunnan tuulivoimatilanteesta.
Matkan aikana kahvitus. Laivassa on vessa.
Noin kello 12.30 saavumme Luhankaan ja nautimme kunnan tarjoaman keittolounaan Luhangan kirkolla, luultavimmin Kylätalolla. Paikalla kuulumisia kertoo ja retkeläisten kysymyksiin vastaa Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä. Hän on entinen kuntapoliitikko (kesk.) ja tuore kunnanjohtaja. Pysähdys Luhangassa kestää pari tuntia. Jos aikataulu sallii, vieraillaan kylän kirkossa.
Noin kello 14.30 alkaa paluumatka Jämsään Kotkatselän ja Vuoksensalmen kautta Saviselälle ja isojen salosaarien eteläpuolelta kohti Hulkkionlahtea. Matkan aikana kerrotaan muun muassa maankuuluksi paisuneesta Onkisalon tikkatietaistelusta sekä omana aikanaan ratkaisevan tärkeästä Päijänteen rahti- ja matkustajaliikenteestä Lahden ja Jyväskylän välillä. Muistellaan myös loistokkaan kantosiipialuksen Tehin aikoja 1960-luvulla.
Samoin kuullaan taiteilijoista, jotka ovat viettäneet kesiään Päijänteellä ja saaneet sieltä innoitusta työhönsä.
Paluumatkan lopuksi virvoketarjoilu huipentaa matkan kauniilla järvellä.
PJY:n jäsenet maksavat osallistumismaksunsa 20 euroa ennen risteilyä PJY:n tilille FI51 5730 0820 3600 51. PJY:stä on reissuun ilmoittautunut 10 lähtijää. Vielä parille nopealle ilmoittautujalle on tilaa. Ilmoittautumiset mitä pikimmiten pjy(at)pjy.fi tai 050 539 8996.

 

 

Kirsi Huhtala