Pirkanmaan Journalistit

PiPi puhuu toimittajien kokemasta painostuksesta

Parin viime vuoden aikana muun muassa Ilmajoki-lehden, Kalajokiseudun ja Urjalan Sanomien päätoimittajat ovat kertoneet julkisuudessa, minkälaista painostusta heidän johtamiinsa lehtiin on kohdistunut. Lehtien sisältöön ovat yrittäneet vaikuttaa niin saman konsernin työntekijät kuin kuntien päättäjät ja viranhaltijat kertomalla miten ja mistä pitäisi kirjoittaa ja mistä taas missään nimessä ei.

Tuorein ja näkyvää julkisuutta saanut painostustapaus sattui Loviisassa, missä paikallisen K-Supermarketin kauppias yritti estää mielipidekirjoituksen julkaisun Loviisan Sanomissa. Kirjoituksen ja samaa aihetta käsitelleen uutisen julkaisemisen jälkeen kauppias irtisanoi ilmoitussopimuksensa lehden kanssa.

Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson kertoi tapauksesta avoimesti Twitterissä ja totesi, että journalismi ja talousintressit on pidettävä erillään. Henriksson on toiminut pitkään muun muassa Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Keskiviikkona 5.10. Arto Henriksson saapuu alustajaksi Pirkanmaan Pientoimitusosasto PiPin jäsenille järjestettävään koulutustilaisuuteen, jossa keskustellaan ja kuullaan kokemuksia siitä, minkälaisen painostuksen kohteeksi paikallislehtien toimitukset ja niiden toimittajat ovat joutuneet ja miten painostuksen edessä voi ja pitäisi reagoida.

Tilaisuus alkaa kello 18 Pirkanmaan Journalistien toimistossa osoitteessa Hallituskatu 29 A, Tampere. Osallistujien tulee ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen pjy(at)pjy.fi viimeistään keskiviikkona 28. syyskuuta.

Kirsi Huhtala