Pirkanmaan Journalistit

Neuvottelutaitoja tarvitaan kaikkialla

Mistä oli kyse? Juristi Lottaliina Pokkinen puhui rakentavasta neuvottelutyylistä ja jakoi vinkkejä erilaisiin neuvottelutilanteisiin Suomen freelance-journalistien ja PJY:n koulutuksessa Telakalla. Omista kokemuksistaan kertoivat toimittaja Tuukka Tuomasjukka ja PJY:n puheenjohtaja Sari Sainio.

Paljonko oli väkeä? 40 PJY:n, SFJ:n, RTTL:n ja HSJ:n jäsentä.

Mistä siellä puhuttiin? Siitä, että neuvottelutaidot ovat läsnä kaikessa ihmisten välissä vuorovaikutuksessa. Toisen kunnioittaminen, ystävällisyys ja avoimuus auttavat. Koulutettavat miettivät omaa neuvottelutyyliään jutellen vieruskavereiden kanssa.

Oliko tarjoilua? Herkullinen leivos aloituskahveilla ja vegebuffet-ruokailu.

Mitä jäi käteen? Monia vinkkejä: Selvitä tosiasiat, aseta tavoite ja mieti varasuunnitelma, jos neuvottelu ei onnistukaan. Pohdi, oletko ihmis- vai asiakeskeinen neuvottelija. Varaa neuvottelulle aikaa ja varmista, että puhutte samasta asiasta. Etsiydy vastapuolen kanssa samalle aaltopituudelle ja muista sanaton viestintä. Selvitä toisen tarpeet, luo vaihtoehtoja. Älä hötkyile, ole välillä hiljaa. Käytä tarvittaessa asiantuntija-apua. Hanki sopimuksesta aina todiste, esimerkiksi sähköpostiviesti. Noudata sopimusta ja vaali yhteistyösuhdetta.

Kuka raportoi? Tuuli Oinonen.

Kirsi Huhtala